Лозенец и околността

Местоположение

Като географски дадености планината и морето играят важна роля в развитието на района. Лозенец е типично рибарско селце, осигуряващо прясна риба и рибни деликатеси за местните ресторанти. Близостта на Странджа планина го прави още по завладяващо и неповторимо място за почивка. Не е необходимо да избирате дали да отидете на планина или на море, а просто да посетите Лозенец. Селцето е малко, кокетно и уютно. Преобладават двуетажните и триетажните къщи и вили, превърнати в комфортни малки хотели или даващи квартири за почиващите. Осеяно e с много зеленина. Тук се съчетават планински и морски климат. Средните летни температури варират между 21-23 градуса за месеците юни и септември и между 26-30 градуса за юли и август. Измервания сочат, че морската вода в курортното село е най-чиста по българското черноморие, а наличието на полезни микроелементи, като магнезий, калций, йод, бром и др. са оценени високо от специалисти от целия свят.

История

Информацията относно историята на селото е оскъдна. Основано е през 1924 година, като място за почивка на хората от съседното село Велика, поради факта, че там не е имало излаз на море. Те търсели спокойствието на морето и вълните. Първоначално се е наричало Емберли, по името на известния сорт грозде, заради многото лозя наоколо, а по-късно е преименувано на Лозенец. (Ембер= хубава миризма) Днес Лозенец е красив и известен морски курорт, който привлича хора от всички кътчета на света.

Културни и природни забележителности

В Лозенец се намира църквата „Св. Георги“ – изградена изцяло с дарения. Само на 1 км северозападно от Лозенец непосредствено преди прекрасния плаж на к-г Корал се намира и пещерата Мечата дупка заобиколена от 2 райски плажчета. Името и се дава преди много години от стари рибари, уловили двойка тюлени (морски мечки) в свойте мрежи. В близост до курортното селце се намират и могат да се видят:

      ☆ Национален парк Странджа;

      ☆ Реките Велека, Караагач, Дяволска;

      ☆ Природен резерват Ропотамо – намира се само на 15км. от Лозенец. За туристите се провеждат екскурзии с лодки по течението на реката всеки ден от седмицата.

      ☆ Село Велика и Ботаническата градина на семейство Серафимови – намира се на 4км. югозападно от Лозенец, а туристите могат да закупят от предлагащите се растителни видове.

      ☆ Село Резово, Крепостта Кастрицион и заливът Силистар – намира се на 25км. южно от Лозенец, точно на устието на река Резовска, по която минава границата между България и Турция. Селището е най- южната точка по черноморското ни крайбрежие и има богата древна история.

       ☆ Беглик Таш – Българският стоун хедж – намира се в буферната зона на резерват Ропотамо, на 14км. от Лозенец

Редовни събития

Официалният празник на селото е 6 май. Всяка година на тази дата пристигат туристи от цялата страна. В селцето се организират множество различни културни прояви. Обикновено се провеждат на площада в центъра. Организират се различни конкурси. Концерти на различни български и чуждестранни групи и изпълнения на български фолклорни ансамбли. В селото се провежда и национален шампионат по сърф, както и ежегодна фотофиеста.

Спорт и развлечения

Почивката ви в Лозенец е гарантирана!В северната част на големия плаж има сърф училище и можете да се наслаждавате на вълните със сърф/кайт или да се впуснете в открито море с яхта. Туристите жадуващи за истински приключения могат да се впускат в дебрите на Странджа планина или в резервата „Ропотамо“ с планински велосипеди. Река Ропотамо ви очарова със спокойни, чисти води и гъсти лонгозни гори. Сред тези местности има кътчета, в които никога не е стъпвал човешки крак и посетителите им усещат красотата и обаянието на девствената природа. За любителите на екстремни преживявания незабравими мигове носи спускането с лодка по течението на река Велека.

Очакваме Ви!